Nekynutý makový koláč
18. 02. 2017 - 10:30 | Co si dát ke kávě skvělý makový koláč?
INGREDIENCE:
Těsto:
25 dkg polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
5 lžic mléka
4 lžíce oleje
15 dkg měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
4 lžíce moučkového cukru
Nádivka:
20 dkg mletého máku
3 dl mléka
1 balíček vanilkového cukru
3 dkg másla
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 žloutek
skořici, cukr a citronovou šťávu podle chuti
Žmolenka:
15 dkg polohrubé mouky
7 dkg moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
7 dkg másla
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
POSTUP:
Připravíme nádivku, mák, mléko, cukry, máslo a pudinkový prášek povaříme asi jednu minutu a odstavíme. Do vychladlého přimícháme žloutek a dochutíme skořicí, cukrem a šťávou z citronu. Všechny suroviny na žmolenku zpracujeme prsty a také si jí zatím dáme stranou. Nakonec si připravíme těsto. Suroviny dobře propracujeme, nenecháme odpočinout. Těsto rozválíme, přeneseme na plech a nezapomeneme zvednout okraje. Rozetřeme makovou náplň a nandáme žmolenku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 – 190 st. cca 28 – 32 minut.
DOBROU CHUŤ!