Šťavnaté hovězí burgery s octem balsamico a bylinkami ovoněnými cibulemi
28. 05. 2016 - 10:00 | Květen se už u nás nese v duchu grilování, takže pojďme využíti teplého počasí a vyzkoušet si recept na super šťavnaté burgery i parádní přílohu k nim!
Co na 8 burgerů:
- 1 kg hovězího masa
- 200 g slaniny vcelku
- sůl,
- pepř
- 2 rajčata
- salát
- červenou cibuli
- majonézu
- kečup
- BBQ omáčku
- 8 plátků čedaru
- 8 bulek
- špejle na zafixování
Co na cibule:
- 6 středně velkých červených cibulí
- olivový olej
- ocet balsamico
- sůl
- pepř
- bylinky (oregano, tymián, nebo rozmarýn)
Jak na to:
Nejprve maso i slaninu umeleme (ne úplně najemno), pořádně promícháme a vytvarujeme 8 burgerů. Pečeme na rozpáleném grilu (mřížku můžeme potřít olejem, aby se maso nepřichytávalo) podle toho, jak máme rádi maso propečené. Chvíli po otočení dáme na každý burger plátek čedaru a na gril přidáme i rozpůlené bulky. Každý plátek housky potřeme trochou kečupu a majonézy, navrstvíme salát, maso s BBQ omáčkou, plátky rajčete a cibule a zafixujeme špejlí.
Dále jako přílohu si uděláme cibulky s octem balsamico a bylinkami. Oloupané cibule nakrojíme do kříže, ale úplně nedořízneme. Položíme je na dostatečně velký čtvereček alobalu (raději dvojitý) a trochu rozevřeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a zakapeme olejem a octem. Pořádně zabalíme a pečeme na grilu alespoň půl hodiny, dokud nejsou balíčky s cibulí při zmáčknutí měkké. Pak už si jen užíváme pohodovou atmošku s těmi nejbližšími a pořádně si tyto grilované speciality vychutnáme!
Dobrou chuť Vám přeje Vaše rádio Haná! :-)