právě hraje
PSLOUCHEJ
ŽIVĚ
HANÁPLAY SKYROCKPLAY
 
 

Flan Caramel

20. 03. 2016 - 08:25 | Jednoduchý a efektní dezert ze Španělska pro milovníky sladko-vaječných chutí.

Co na to:

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • 100 ml 33% šlehačky a 100 ml mléka nebo 200 ml šlehačky
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 20 ml brandy nebo amaretta
  • 100 g cukru na karamel
  • 50 ml vody na karamel
 

Jak na to:

Vejce, mléko a cukr – ingredience, které má člověk doma skoro vždycky. Základní recept na flan, tedy takový pečený pudink s velkým množstvím vajec v poměru s mlékem, mluví pouze o této trojici. Neznamená to ale, že by nebylo, co vylepšovat. Část mléka a nebo celé množství můžeme nahradit plnější chutí 33% šlehačky. Někdo dokonce používá kondenzované mléko. Chuť ale rozhodně podpoří vanilka, šňaps a citronová kůra.Jestliže doma máme vanilkový lusk, podélně ho rozřízneme, tupou stranou nože seškrábneme z vnitřku semínka a ta i spolu s luskem necháme chvilku provařit ve směsi šlehačky a mléka. Necháme zchladnout a vyjmeme lusk. Na vylepšení ale postačí jen vanilkový extrakt 0.2 dcl brandy. Také přisypeme kůru z poloviny citronu.
Pak si začneme tvořit karamel, ale musíme být opatrní. Potřísnit se touhle vařící tekutinou znamená hodně velké bebí. Smícháme cukr a vodu a zahříváme. Bílá tekutina bude spokojeně asi 8 minut bublat a nic se nebude dít. Pak to ale začne – lehký nádech zlatavé-zlatá-světle hnědá-skoro tmavě hnědá a už to lijeme do formiček. Karamel musí pokrýt celé dno. Trochu nám ho zbyde, takže si můžeme udělat ozdůbky. Můžeme použít podložku obrácenou silikonovou na makronky, ale funguje i pečící papír. Aby linky karamelu byly pěkně tenké, necháme ho trochu zchladnout a až pak začneme kroužit a tvořit. Smícháme všechny ostatní ingredience a promícháme je. Rozdělíme tekutinu do 4 formiček, flan se nedělá moc vysoký, takže bude sahat vždycky tak do poloviny. Vložíme na pekáč, vlijeme vařicí vodu do poloviny výšky formiček a pečeme 40 – 45 minut na 150 °C. Necháme vychladnout. Pak obkroužíme nožem, případně nahřejeme formičky ponořením dna na chvilku do horké vody a opatrně vyklopíme. Hotovo! Tradá.

A ještě dodatek – všechny lžičky, misky, rendlík od karamelu naplníme vodou a necháme tak v dřezu přes noc. Všechno se to rozpustí a mytí bude pak hračka.


 
Rádio Haná Vám přeje to nejsladší chutnání! :-)

Ozvěte se nám

Procházka pamětí Radia Haná - vracíme vaše vzpomínky!!