Špenátová polévka se sýrem a s krutony
05. 03. 2016 - 10:00 | Pojďme pro sebe udělat něco zdravého, co nás zahřeje jak na bříšku tak na srdíčku :).
Co na to:
- Listový špenát mražený (ne protlak) 400 g
- Cibule velká 1 ks
- Máslo cca 30 g
- Olej cca 1 lžíce
- Hladká mouka 50 g
- Česnek dle chuti, cca 3 stroužky
- Muškátový květ dle chuti, cca na špičku lžičky
- Sůl
- Pepř mletý
- Smetana ke šlehání 250 ml
- Sýr Niva nebo Gorgonzola, cca 250 g
Vývar: dle potřeby 1 - 1,25 l
Krutony: na másle osmažené pokrájené housky nebo chléb
Jak na to:
Pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na másle s olejem. Pak ji zaprášíme moukou, přidáme nesekený nebo nastrouhaný česnek a za stálého míchání usmažíme světle růžovou jíšku, kterou zalijeme dle potřeby (hustoty) vývarem a dobře promícháme. Přidáme špenát, koření a povaříme cca 5 minut. Pak vlijeme smetanu a přisypeme nastrouhaný sýr, který necháme v polévce během vaření rozpustit. Trochu sýru si můžeme ponechat na dozdobení. Solíme raději až nakonec, protože sýr může být slaný příliš. Hotovou polévku dozdobíme krutony se sýrem a podáváme. Pokud máme rádi chuť osmažené slaniny, můžeme dozdobit i s ní. Nebo trochu slaniny pokrájíme a společně osmažíme na začátku už s cibulí. Pak už jen s úsměvem podáváme na stůl a nasáváme vůni výtečné krémové špenátové polévky :-).
Výtečnou chuť Vám přeje Vaše rádio Haná! :-)