Slaný štrůdl
20. 02. 2016 - 10:00 | Pojďme si dát jednoduchou chuťovku z listového těsta :)
Co na to:
- sůl
- 1 balíček listového těsta
- na potření 1 ks vejce
Nádivka:
- 100 g měkkého salámu
- 100 g šunky
- 100 g eidamu
- mletý černý pepř
- 2 stroužky česneku
- 100 g nivy
- 100 g uzeného sýra
- 100 g slaniny
- 1 ks vejce
- majoránka
Jak na to:
Nejprve necháme listové těsto při pokojové teplotě rozmrazit.
Mezitím se můžeme věnovat přípravě nádivky. Do té použijeme veškeré zbytky uzenin a sýrů (celkem asi 600g). Nakrájíme je na malé kousky nebo rozmixujeme a podle chuti přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Se solí šetříme, neboť niva i slanina jsou již dostatečně slané. Na závěr do hmoty přidáme jedno vejce, které nám bude fungovat jako pojivo.
Listové těsto si rozdělíme na 2 nebo 3 díly a rozválíme na obdélníky o tloušťce zhruba 3 mm. Na těsto naklademe připravenou nádivku, okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme. Štrůdly opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 150°C asi 35 minut.
Podáváme studené. Nádivky můžeme podle chuti různě obměňovat nebo kořenit :).
Rádio Haná Vám přeje výtečný šmak! :)