Krůtí prsa se zeleninovou rýží
02. 04. 2017 - 10:30 | Skvělý jarní lehký oběd!
INGREDIENCE:
600 g krůtích prsou bez kostí akůže
2–3 lžíce sladké chilli omáčky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce tekutého medu
šťáva z 1 citronu
sůl
Na rýži:
300 g rýže
sůl
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
1 mrkev
1 menší pórek
1/2 mladé cukety
1 jarní cibulka
sůl a mletý pepř nebo zázvor
POSTUP:
V míse promícháme chilli omáčku, 3 lžíce oleje, med a citronovou šťávu. Omytá a osušená krůtí prsa rozkrojíme po vlákně na dva podlouhlé kusy.Masovložíme do mísy, obalíme marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.Předehřejeme si troubu na 180–190 stupňů. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přelijeme zbylou marinádou a dopečeme v předehřáté troubě, dokud není maso propečené, trvá to asi 20–30 minut podle výšky masa. Maso však musí být uvnitř propečené, ne růžové. Přendáme je na nahřátý talíř, osolíme a necháme přikryté alobalem asi 5–10 minut odležet. Potom krájíme ostrým nožem přes vlákno a podáváme se zeleninovou rýží a jogurtovým dipem. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Zeleninu omyjme, očistíme a nakrájíme na nudličky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. V hlubší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev, pórek, bílou část cibulky a cuketu a opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme, opepříme nebo ochutíme zázvorem, vsypeme uvařenou rýži, promícháme a společně prohřejeme. Nakonec vmícháme pokrájenou nať z jarní cibulky.
Dobrou chuť!