Rybí vánoční polévka
18. 12. 2016 - 10:30 | Ke štědrovečerní večeři v řadě rodin nesporně patří rybí polévka.
INGREDIENCE:
kosti a hlava z 1 kapra
1 mrkev a ¼ celeru na várku
sůl
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
1 cibule
1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky
1 bobkový list
3 kuličky pepře
1 kulička nového koření
200 ml smetany
muškátový oříšek
citrónová šťáva podle chuti
kostička másla na zjemnění
1 houska
lžíce másla a petrželka na posypání
POSTUP:
Z rybích koster, hlavy zbavené žáber, kořenové zeleniny a 1 litru vody připrav rybí várku, kterou povaříš cca 25 minut. Poté várku sceď, z koster a hlav ober maso a nech vychladnout. Připrav si základ polévky: petržel, mrkev, celer a cibuli nakrájej na kostky a osmahni na másle.
Po chvilce zapraš moukou a osmahni, potom zalij vychladlým vývarem, osol a přidej koření (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené nebo gázy, aby se ti potom snadněji vyndávalo). Nech 20 minut provařit, pak vrať do polévky maso, zjemni ji smetanou, dochuť muškátovým oříškem a citrónovou šťávou. Nakonec v polévce rozmíchej kostičku másla. Při servírování polévku posyp houskou, opraženou na másle, a nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť!