ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ
03. 09. 2016 - 10:30 | I když nejste Pepek Námořník, vyzkoušejte naši špenátovou pochoutku!
INGREDIENCE:
200 hladké mouky
1 cibuli
3 vejce
500 g listového špenátu
1 lžíci slunečnicového oleje
100 g jogurtu
sůl
muškátový oříšek
250 g sýru feta
100 g másla
mletý černý pepř
POSTUP:
Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní na kousky nakrájené máslo. Do těsta zapracujeme jedno vejce a trochu soli. Těsto by mělo odpočívat 15 minut v lednici, ale není to nutné.
Špenátové listy si omyjeme a chviličku svaříme. V hrnci si na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme okapaný špenát a směs prohřejeme. Mezi tím si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a vymažeme si formu na koláč. Budete potřebovat dvě formy o průměru 26 centimetrů.
Těsto si vyválíme a vložíme do vymazané formy. Hezky ho povytáhneme přes okraj a propícháme vidličkou. Korpus pečeme přibližně 10 minut. Sýr fetarozdrobíme do misky a smícháme s jogurtem, zbylými vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Směs dochutíme solí a pepřem.
Předpečený korpus vyložíme špenátem a přelijeme směsí sýru a jogurtu. Až sýr zezlátne, vyndáme koláč ven. Doba pečení je asi okolo 30 minut. Pokud chcete, můžete si koláč dozdobit vyválenými proužky těsta. Vnikne pěkná a křupavá mřížka.