Mandarinkový zákusek
24. 01. 2016 - 10:00 | Věřte, že díky tomuto slaďoučkému dezertu sklidíte od rodiny velkou pochvalu a k tomu si všichni výborně pochutnáte.
Co na co:
Na korpus:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na krém:
- 140 g másla a 60 g polohrubé mouky na jíšku
- 1/2 l mléka
- 200 g změklého másla
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
- 2 konzervy mandarinek
- nastrouhaná čokoláda na ozdobu
Jak na to:
Suroviny na těsto smícháme v míse a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme (20-25 minut při 180°C).
Mezitím, co se peče korpus, začneme s krémem:
Na pánvi rozpustíme 140 g másla, zaprášíme ho moukou a usmažíme řídkou světlou jíšku. Stáhneme z plotny a za stálého míchání do jíšky po troškách přidáváme mléko.
Vrátíme na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme až nám vznikne hustá hmota.
Odstavíme a necháme úplně vychladnout.
Zatím si naskládáme okapané mandarinky na upečený korpus.
Změklé máslo smícháme s cukrem krupice, vanilkovými cukry a směs vmícháme do vychladlého jíškového základu.
Nakonec si vezmeme elektrický šlehač a krém důkladně vyšleháme.
Hotový krém rozetřete na mandarinky a posypejte nastrouhanou čokoládou. Dáme vychladit a potom už jen mlsáme :-).
Tu nejsladší a nejšťavnatější chuť Vám přeje rádio Haná! :-)