právě hraje
PSLOUCHEJ
ŽIVĚ
HANÁPLAY SKYROCKPLAY
 
 

Pařížské tyčinky

20. 12. 2015 - 10:00 |  Pojďme si vytáhnout z našich starých kuchařek Vánoční poklad, který na stole s Vánočním cukrovím rozhodně nesmí chybět!

Co na to:

  • 2 bílky
  • 210 g moučkového cukru
  • 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí a 40 g hladké mouky (plus hladkou mouku na vyválení těsta na vál)
Na polevu:  1 bílek, moučkový cukr dle potřeby (záleží na velikosti bílku) a citronová šťáva dle potřeby

Jak na to:

Z bílků vyšleheháme pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujeme moučkový cukr. Stěrkou pak do pěny zlehka vmícháme mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopíme na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněteme.

Těsto nenecháme odpočívat a hned je zpracujeme! Válečkem je upravíme do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojíme kolečkem a rozdělíme na proužky velikosti zhruba 10 x 2 cm. Pomocí špachtle je v rozestupu přeložíme na plech vyložený papírem na pečení.

Zvlášť utřeme v misce, případně vyšleháme bílek s moučkovým cukrem, přidáme citronovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Nejlépe pomocí malého štětce povrch proužků pěnou potřeme a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna pečeme zhruba 30 minut. Poleva na tyčinkách přitom musí zůstat bledá jako sníh! :-) Takže přejeme ať se Vám to povede co nejlépe a hlavně ať si osladíte život.




 

Rádio Haná Vám přeje to nejsladší Vánoční chutnání - ať vůně cukroví Vám domovem zavání! :-) 

Ozvěte se nám

Procházka pamětí Radia Haná - vracíme vaše vzpomínky!!